Nyheter | Fadderskap | Människan som platsen | Observationer | Bakgrund | Artiklar | Foton | Kontakt | Länkar| Anna Hesselgren| English

             

                      

                                                                                           

                   StillAlive - Människan som platsen # 9 , Kiruna 2012 

 

                   - Faddrarnas  tankar och bilder

 

 

 

We were out with friends after a good dinner, it was a quite dark and rainy night. All of a sudden we saw a small human-like figure in the darkness, sleeping sheltered from the rain on a dark corner of a house. When we lifted it we discovered that the warmth of our hands was making it glow in the dark, probably the cold in the air was preventing the varnish to glow.

It was quite a poetic moment and, even though it wasn´t a real person, it made us think of how easy it could take to make the difference with someone real, warming him up when it needs a shelter or simply with a smile.

We have chosen to make a donation to the children in Central Africa through SOS Barnbyar.

 

Alessandro & Magnus

 

 

Hej
 
Vi har adopterat en av dina alster. Den följde med i en tygväska från Stadshuset i Kiruna till Sunderbyn med kvällståget onsdag den 3 oktober. Den har beteckningen SAMP#9. Figuren har fått namnet Helmer och bor nu i Gammelstad, utanför Luleå. Vi skänker en slant  till Världens barn och  till BRIS.
 Utsattheten berör oss starkt och den finns nära i vardagen.

Ulrika och Curt  

 

 

 

 

Hej!

Jag har funnit min figur i Kiruna vid vattenfallet i Järnvägsparken.

Jag tycker att det här konstprojektet på många sätt och vis var briljant. Figurernas utformning, gåvan som motprestation och själva sökandet i kombination gav upphov till stark medvetenhet om medmänniskors utsatthet, och kanske även ens egna utsatthet. Just att spana efter figurer var väldigt roligt, det blev nästintill en liten sport. Jag vet att detta har engagerat en stor del av Kirunas befolkning - vilket är ovanligt för ett projekt i konstens namn.
Jag skänker ena hälften av min gåva till organisationen UNICEF och världens barn och andra hälften till HIV-organisationen Noaks Ark.

 

Varma hälsningar, Jimmy  

 

 

 

Hej!

 

Hittade "min" figur SAMP #9, 1 oktober, liggande i skydd av en liten dunge rönnar i en liten park, med några nerfallna rönnlöv över sig.

 Figuren utstrålade ensamhet och utsatthet men samtidigt också en känsla av ro, liggande med armen under huvudet.

Min tanke blev en önskan om att vårt samhälle skulle vara så öppet och fyllt av tillit till varandra att man kan finnas och även finna, en lugn plats var man kan hitta ro för en stund, utan rädslor, men också att vi som medmänniskor kan se en person i sin utsatthet , att kunna se personen och inte bara situationen.

 

Ett projekt som väcker mycket tankar, inte alltid så lätt att sätta ord på. 

 

Min figur kommer att få en plats hemma i vårt hus, platsen inte bestämd i dag men väl vald när det bestämts.

Många finns som behöver stöd för sitt arbete för utsatta människor och då en del redan i dag får bidrag har jag bestämt mig för en (för mig) ny gåvomottagare. Brottsofferjouren. BOJ

 

M

 

 

Hej!

 

Hittade figur SAMP # 9 ovanför gamla taxistationen vid korsningen till glada 27:an. Roligt att få vara med och ta del av konst i Kiruna.

Jag blev jätteglad när jag såg han i gräset sovandes. Nu blir han en del av vår familj.

Har skickat en gåva till radiohjälpens insamling för världens barn, som de startade med i helgen. Man hör just nu både på tv och radio om insamlingen,

så jag tyckte att det lät som en bra idé, för alla har ju inte lika bra som vi.

Och angående projektet: jag tycker att det var en bra grej, man börjar fundera lite extra på att fast man har det bra så finns det människor,

som behöver hjälp här hemma också.

Men klart det är ju lättare att ge något åt en figur, så slipper man engagera sig, jag tror att många tänker så tyvärr.

Tack för den fina sovande gubben.

Tack för ett bra projekt !

 

Marita och Hans

 

 

                        Hej

Jag har tagit hand om en figur. Hen låg ute i snön så jag tog hand om hen.

 

Mattias

 

 

 

Den lille farbrorn, ska få ett namn och sover numera inne i en lägenhet i Kiruna, han lyser upp i den mörka natten i en mörkrädd liten pojkes rum. Promenaden hem blev en dialog jag aldrig glömmer ; )

 

Samtalet med barnbarnet Isak, handlade om att ta sej ner så försiktigt som möjligt så att gubben skulle klara sej oskadd, ett riktigt äventyr! Vad ska han heta? Sova, Lyser han verkligen? Varför valde du att lägga den just här? Vi samtalade oavbrutet och det kändes som om jag ville frysa stunden, känslan som uppstod; att vi befann oss på samma nivå, vi hade något viktigt att samtala kring, och jag insåg att det kommer vi nog att minnas framöver, och dessutom kan samtalet få fortsätta...underbart för en mormor!:))

 

Vi har utökat vårat bidrag till Amnesty, samt att vi skänker pengar till Världens Barn.

 

Stina

 

 

Våra gubbar hittades i Kiruna, den ena under Systembolagets skyltfönster och den andra bakom ett träd i Järnvägsparken. Just nu myser båda på en gotländsk fårskinnspläd i köket men idag flyttar den ena till Umeå. Vi skickar nu ett bidrag till RFSL och ECPAT.
Mycket annorlunda, bra och spännande sätt att nå ut till folk och engagera!!
 
Anna och dotter

 

 

 


 

Jag kommer att ge ekonomiskt stöd till HBT ute i världen och till personer som pga. sin sexuella läggning utsatts för hatbrott och våld eller som måste fly sina hemländer för att de förföljs eller riskerar att avrättas.

 

Anledningen till att jag valt att ge mitt stöd till just detta är att jag blir beklämd av heteronormen som existerar i vårt högupplysta, moderna tid och av att människor i rädsla och okunskap gör skillnad på individers kärlek.

 

Min figur fann jag delvis gömd under en trappa, till skydd undan snöslasket, utanför Musikens Hus i Kiruna. 

 

Som du ser ligger min figur på min bokhylla, intill andra konstverk som jag tycker om.

 

Tack än en gång för ett fint konstprojekt!

 

Magdalena